Tüm Derdimiz Statü Kazanmak
Kendiniz dahil çevrenizdeki herkese şu soruyu sorun: Bir “şey” alırken nasıl karar verirsin? Bu sorunun cevabı gelir gruplarına ve kültürel seviyelere uygun olarak değişecektir. Ama çoğunluk kesinlikle akıllı bir tercih yaptığını ve satın aldığı şeyin “fiziksel özelliği”nin ön planda olduğunu söyleyecektir. Yani önemli olanın, kendilerinin fiziksel ihtiyacını giderecek, uygun fiyatlı, uzun ömürlü, sağlam olması olduğunu… İnsanlar çevrelerinde akıllı statüsünü kazanmak için bu cevabı verirler.
Bu şekilde etraflarında onaylanırlar. Oysa satın aldığımız her şeyi çevremizde, üst konumda bir statü kazanmak amacıyla, tamamen duygusal ihtiyacımızı giderecek bir duygusallıkla tercih ederiz. Bu nedenle diş macunumuzdan evdeki mobilyamıza, otomobilimizden çantamıza, gömleğimizden ayakkabımıza, yemek yemek için seçtiğimiz mekandan içtiğimiz suya, hatta kötü bir alışkanlığımız olan sigaraya kadar cevremizde bizi biz yapacak olan, insanların daha sonra bizi konumlandırırken “iyi”, “olumlu”, “saygılı” ve “tercih edilir” konumlandırmalarına yarayacak “markalı” satın alma yaparız. Gelir seviyelerine göre her kesimin tercih ettiği (ya da etmek zorunda kaldığı) bir marka mutlaka var.
Her tüketici grubu kendi sosyal çevresine göre kendisine sunulan markalar arasında da “en iyi” olanı tercih etme derdindedir. Bu marka tercihleri statüyü nasıl kazandırır?
Sizin kimliğiniz dış görünümünüzde saklıdır. Çevrenize kendinizi nasıl tanıtmak, çevrenizdekilerin zihninde nasıl yer almak istiyorsanız o şekilde davranır, giyinir, yürür, icer, tartışır, tercihlerde bulunur, konuşursunuz. Marka tercihleri de bunlardan biridir. Kendinizi anlatmak, kimliğinizi ortaya koymak için en başta gelen yoldur. Üstünüzdeki ve size özel mekanlardaki, taşıdığınız ve kullandığınız her marka sizi hiç tanımayanlar için bile sizin nasıl bir kimlikte ve kişilikte olduğunuzu onlara anlatır. Çünkü, insanların zihninde yarattığımız imaj önemlidir ve o imaj markalarla oluşur.
(Bu yazının tamamını ya da bir bölümünü, kaynak göstermeden lütfen başka bir yerde kullanmayınız. Kaynak: Bülent Fidan. http://www.bulentfidan.com)