Markalara bir öneri: Marka Denetim Elçileri Grubu
Markaların sağlıklı büyümeleri için farklı yöntemler bulunabilir. Bunlardan biri de şimdi okuyacağınız marka elçilerini farklı konumlama yöntemi.
Bunun adına ister fokus grup deyin, isterseniz başka bir şey ama önemli olan bu grubu yürekli bir şekilde ve cesaretle kurmak. Öncelikle söylemem gereken bir konu da bunun bir araştırma grubu olmadığıdır.
Şirketlerde-markalarda en önemli sorunlardan biri şirket çalışanlarının markayla ilgili pek çok gözden kaçan ya da üst yönetime çok aksettirmek istemedikleri şeyleri önemsememek, önemsetmemektir. Bu bazen gerçekten gereksiz bir konu olduğu için olabilir. Ama bazen pek çok sorunla ilgilenmek, görev sorumlulukları çok olan alanlarda başka konulara eğilememek gibi nedenlerden bazı önemli konular dikkatten kaçabilir.
Oysa, markanın büyümesi için her noktasında ortaya çıkan eksikliklerin giderilmesi önemlidir. Bazen istemeyerek pek çok konu gözden kaçar. Bazen yaptırdığınız pazarlama araştırmaları sizin öğrenmek istediklerinizi vermeyebilir. Ya da gerçek içgörü için epey zaman ve para harcamanız gerekebilir.
Bunu çözecek bir sistem olarak önerdiğim Marka Denetim Elçileri Grubu, markayı bilen ama markaya objektif bakabilecek sektördeki profesyonellerden ve tüketicilerden oluşur.
Bu grup, örneğin her ay bir kere (aynı periyodlarla) toplanır ve her grup üyesi kendi alanında gördüğü eksiklikleri, rakiplerin durumlarını, markanın kendisine göre olması-yapması gerekenleri ortak toplantıda anlatır ve bunlar tartışılır. Bu fikir toplantılarında kimse diğerini yargılamaz ve özgürce her üye düşüncesini paylaşır.
Ücretli olarak ve gizlilik sözleşmesi ile bir araya gelecek olan Marka Denetim Elçileri Grubu üyelerine önce markanın kimliği, konumu, vaatleri ürün-hizmetleri ile ilgili detaylı bir eğitim verilir. Bu eğitimin ardından onların mümkün olduğu kadar özgür olmaları, bir sonraki toplantıda sunacakları eleştirilerin şirket içinde kimseye zarar vermeyeceği, bu eleştirilerin yapılan toplantılarda olumlu iş sonuçlarına dönüşeceğini aktarmak gerekir. Bu grup, şirketin-markanın iş alanına sektörüne göre değişik kişilerden oluşmalıdır.
Bu grubu, şirketten bir yönetici (örneğin pazarlama yöneticisi) ve yine dışarıdan bir marka danışmanı yönetmelidir. Böylece grubun yönetimi de hem içeriden hem dışarıdan bir gözle değerlendirilebilir.
Bu elçi grubu aynı zamanda bir gölge müşteri gibi de kullanılabilir. Böylece markanın yaşadığı sorunlar, eksiklikler, hatalar ortaya kolayca çıkar.
Elçi grubu aynı zamanda her 4 ya da 6 ayda bir geçmiş dönemdeki eksikliklerin ve sorunların giderilip giderilmediği konularını da sorgulamalıdır. Bu sorgulamada grubu yöneten pazarlama yöneticisi ve marka danışmanı gerekli doğru bilgiyi onlarla paylaşmalıdırlar. Bu grupta yalan, eksik paylaşım gibi durumların olmaması önemli.
Bu elçi grubu özellikle en az 2- 3 sene kesintisiz varlığını sürdürmeli. Böylece 3 sene boyunca yaşanan değişiklikler bir arada gözlenmeli ve gelişim takip edilmelidir.
2-3 senede bir grup içinden birer ikişer kişi değişimi ile grup tazelenmeli. Grupta kalanlar önceki dönemi temsil etmeli.
Bu grubun verilerini aynı zamanda, başka bir iş süreci olarak sürmesi gereken "şikayet yönetimi" verilerini desteklemek için de kullanabilirsiniz.
Aynı zamanda, yine bu grubu bazen genişleterek, tasarım odaklı düşünme süreci ile ürün ve hizmet geliştirmede de faydalanabilirsiniz.
Sonuç olarak, çok yüksek bir bütçe ayırmadan, şirketinizi ya da markalarınızı sizin için denetleyen bir elçi grubunu kurarsanız, gelecek için kaybedeceğiniz çok ciddi maddi ve manevi zararların önüne geçebilirsiniz.
Unutmayın, eleştiri bir marka için en iyi armağandır...
Marka Denetim Elçileri Grubu ile markanız gelişir...