top of page

Marka Danışmanları Neden Eleştirir?


Bazı markalar eleştirilmeye gelemiyor. Yaptıkları pek çok hata var. Eleştirenlere karşı da kin besliyorlar. Ancak hatalarını düzeltmiyorlar. :)

Bir markanın yaptığı her şey hedef kitlesini ve o kitlenin çevresini ilgilendirir. Biz marka üzerine uzun yıllar boyunca akademik eğitim almış, sektörde yıllarca deneyim kazanmış, kitaplar yazmış, markalar yönetmiş, akademik eğitim sürecinde yer almış insanlar, doğal olarak bir markanın hatası varsa onu anlatıyoruz.

Bundaki amacımız, o markadan öç almak değil. O marka ile ne derdimiz olabilir? Tam tersine o markanın, yaptığı hatayı düzeltmesine fikirsel bazda destek olmak. Başkalarının da bu hatayı yapmasını önlemek. Neden açık alanlarda bunu aktarıyoruz? Çünkü, o markayla bire bir çalışmıyoruz. Çalışıyor olsak doğrudan ilgili kişiye gider aktarırdık. Açık alanda değil de onlara aktarmaya çalıştığımızda ise başka tepkilerle karşılaşıyoruz. Komik ve ters cevaplar alabiliyoruz. "Siz kim oluyorsunuz?", türünden...

Bizim yaptığımız, tıpkı ekonomistler, sinema ya da edebiyat eleştirmenleri gibi uzman olduğumuz, hatta birer tüketici olarak o markaları kullandığımız için de aksaklıkları görerek, belirtmekten öteye geçmiyor. Sonuç olarak biz bir Standart and Poor's yetkilisi değiliz. Bağımsız marka danışmanlarıyız.

Geçmişe bir bakalım... Aklıma neler geliyor? Kimlere dokunduk ve ne olmadı? :) Değişik konulara bakalım...

Abbate bir konumlandırma ve satış noktası hatası yaşamadı mı? Söyledik zamanında. Ama ısrar ettiler. Ne için? Batmak için.

Teknoloji marketlerine pazarın darlığı ve pazarlamadaki en kötü rekabet şeklinin, fiyat rekabeti olduğunu, bunun yerine marka vaadinde üründen de kaçınmak gerektiğini ısrarla söylediğimiz ve yol da gösterdiğimiz halde bugün 10'a yakın teknoloji marketten geriye kaçı kaldı?

5-6 yıl boyunca Renault yetkililerine, galerilerindeki yanlış Türkçe kullanımına ilişkin ulaşmaya çalıştık ama asla dönmediler. Biz de sosyal medyada bunu aktardık. Türkçe konusunda umursamaz şekilde davrananlar nedense gidip İKEA'nın yaptığı İsveç dilini mağazalarda aktarmasına alkış tutar oldular.

Ya da Ritmix konusunda yanlış bir dönem, yanlış bir dağıtım ve yanlış bir söylem dememize rağmen ısrarla devam edip sonunda markayı geri çekmek zorunda kaldılar. Keza aynı durum Cola Turca için de geçerli. Bakınız, Japonlar hala bir adım atmadılar. Marka kimliği ne ki?

T-Box'a ne oldu? Ya da Çarşı mağazalarına? Kim nasıl yönlendiriyor bu güzelim markaları da yok ediyorlar? YKM sadece basit bir mağaza mıydı?

"Low Cost" markalama stratejisi demek, tüketicinin en kötü muameleye hazır ve razı olduğunu kabul etmesi demek değildir, diye kaç kere örnekleri ile anlattık. Ama BİM'de sucuk yerine insanlara yedirilenler ve Pegasus'taki kötü hizmetin önüne geçemedik. Birgün batınca, "biz bu ülkeye hizmet olsun diye bu markayı yaratmıştık, kimse bizi desteklemedi", söylemlerini duyarsanız, şaşırmayın.

Duşakabin ısrarla bir ürün adını ana marka adı yapıp, ardından da jenerik marka olmanın avantajını yaşayacağını sanırken, tarihin batan markaları arasına girmesi süreci, hata değil miydi? Önceden söylemedik mi?

UFO vardı. Hani bir müşterisini uzaya yollayacaktı? kendisi uzay boşluğunda kaybolup gitmedi mi? Ne demiştik UFO'ya? Kurumsal marka genişlemesi ciddi bir iştir. Organik durumlar zarar ettirebilir.

Ya da son zamanlardaki bazı internet satış kanalları gibi... Start up adı altında şişirip şişirip, aslında saadet zinciri oluşturanları da ikinci adımlarında sezip anlatmıştık. Ama yine kimse dinlemedi. Sonuçlar, hüsran. Türkiye'de gençlerin büyük kısmı start up adı altında kandırılmaya devam ediliyor.

Anadolu kaplanları ne oldu? Birer birer vuruldular. Nesilleri tükeniyor. Bazı dergilerin şişirme ve gaza getirme tuzaklarına düşüp yok olup gidiyorlar. Aile şirketlerini dönüştürme dönemi mi? İtalyanların, Fransızların ya da ABD'lilerin hala pek çok markası aile şirketlerinden çıkıyor. İsveç'te, Finlandiya ya da Japonya'da da. :)

Yazgan Şarapları? Şarap sektörünün 5. büyük markasıydı. Ne dedik Yazgan'a? Rekabet için "marka esnetme" yapabileceğiniz en iyi sektördesiniz. Ama ne oldu? Klasik ürünlerle rekabete devam. Ve ardından iflas erteleme...

Kurumsal markalama dedik yıllarca. Denizli, Gaziantep ve diğer pek çok ilin ana lokomotifi olan tekstil şirketleri battıktan on yıl sonra "devlet bize destek olmadı", derken, kurumsal markalama konusunda devlet mi kendileri mi vizyon sahibi olmalıydılar? Söylemedik mi?

Markalar siyasete karışmamalı dedik. Markaların görüşleri tüketicisini ve yasa yapan kurumları etkiler dedik. Sonuç? 1 MİLYONDAN fazla abone kaybı...

Sponsor mu olacaksın? Sürdürülebilirlik ve kurumsal sosyal sorumluluk alanlarına dokunan ve "üreten" bir sorumluluk olsun dedik. Ama ne yaptılar? Alakasız bir yerde hayır işi yapmanın ve kimseye kendini anlatamama sorununu dibine kadar yaşadılar.

Alacak sigorta şirketi Euler Hermes'in verilerine göre bu yıl dahil olmak üzere 2014 yılından bu yana kapanan ve kapanacak olan şirket sayısı 16 bini geçecekmiş. Her birinde tek bir ürün ya da kurum markası olsa 16 bin markanın ölümü demek. Birden fazla markaları varsa binlerce markanın ölümü demek.

Markalar şirketleri besler, gerektiğinde kurtarır. Demek ki markalar kötü yönetiliyor, onedenle de şirketler batıyor.

Sadece reklam yaparak büyüdüğünü sanmak, markaya sadakati reklam ölçümleriyle belirlemek... Mümkün olduğu kadar çok mağaza ile tabela markacılığı yoluyla markalaşıldığını sanmak... Rakiplerden farklılık için yenilikçi bir yol izlemek yerine ünlü kullanarak bilinirliği arttırmaya çalışmak... Kurum içinde markayı anlamayan ve yanlış raporlarla patronları oyalayan orta kademe yöneticilere inanmak...

Marka danışmanları olarak, markaların yaptıkları hatalara baktığımızda, tam da bizim hizmet alt başlıklarımızı görüyoruz.

• Marka kimliğinin yanlışlığı

• Marka isimlendirme, marka mimarisi hatası

• Marka kişiliği hatası

• Marka konumlandırma hatası

• Marka vaadlerindeki hatalar

• Marka genişletme-esnetme hataları

• Marka yüzü, marka elçisi gibi konulardaki hatalar

• Marka iletişimi hataları

• Marka çağrışımlarının oluşturulması hatası

• Jenerik olmaya çalışma hatası

• Tekel olmaya çalışma hatası

• Yeniden konumlandırma hataları

• Ortak markalama hataları

• Rekabette yanlış bir satış geliştirme hatası

• Fiyatlandırma hataları ve benzeri konularda hataları sıkça görüyoruz.

Eleştirilerimiz bize para olarak dönmüyor. Ama biz bilgimizi normal yollarla aktardığımız gibi üst üste yapılan hatalara dayanamayıp çeşitli yayınlarda paylaşıyoruz. Kızmayın. Bir araya gelip, paylaşmayı öğrenin. Marka uzmanları sizin dostunuz...

Türkiye'de marka okulu yok. Bunun yerine marka kavramına tutkun olanlar işletme, mühendislik, iletişim gibi alanlardan mezun olup ardından da (çoğu yüksek lisans ve doktora eğitimi de almıştır) hem sektörde önemli deneyimler kazanıyor hem de ardından sadece marka danışmanlığına geçerek işin uzmanı olarak hizmet vermeye devam ediyorlar. Burada görülmesi gereken durum şudur, bu insanlar farklı alanlardan beslenen, bu nedenle de daha geniş bir vizyona sahip insanlardır. Yani, karşınıza zengin bir bakış açısı ile çıkarlar. İçlerinde hatalı olanlar yok mudur, vardır. Her yerde çıkar iyi olmayanlar. Siz iyiyi değerlendirin. Kendiniz için.

Günümüz "paydaş" kavramı üzerine yapılanıyor. O marka artık sizin değil, tüm paydaşlarınızın. O nedenle eleştirileri doğru değerlendirip, markanızın gelişmesi için en önemli bilgi kaynağı olarak görün. Tıpkı, aldığınız tüm "şikayetler" gibi...

BÜLENT FİDAN 
SEMİNER • DERS • SÖYLEŞİ TAKVİM /
2016- 2017-2018 -
2019- 2020
 
31 / 05 / 2021
Sivil Toplum Dünyasında Kime, Neden Güveniriz?
REPMAN FORUM
03 / 09 / 2020
İşin Güzel Yanı
04 / 06 / 2020
Çevrimiçi / Canan Duman'la Pandemi Döneminde Markayı ve Pazarlamayı Yönetmek
30 / 04 / 2020
Dijital Dönüşüm Yeni Normal mi?
20 / 04 / 2020
Nail Özer ile Söyleşi
 
6 / 01 /2020
Marka Deneyiminin Boyutları, Müşteri Yolculuk Deneyimi Haritasının Faydaları
Altınbaş Üniversitesi
28 / 11 / 2019
Ankara Marka Buluşmaları
ATO
3 / 07 / 2019
Marka Kimliği Çalıştayı
Denizli İhracatçılar Birliği
Denizli
21 / 04 / 2019
Ev Tekstilinde 2020 ve 2021 Trendleri Analizi
EVTEKS FUARI
20 / 03 / 2019
Marka Kimliğinde Değişim
Altınbaş Üniversitesi
11 / 03 / 2019
10. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Zirvesi
14 / 02 / 2019
Soyut Şeyler Ekonomisi
12 / 02 / 2019
Stratejik Marka Kavramı
Altınbaş Üniversitesi
11 / 01 / 2019
 
Günümüzün Devrimi
 
Konuk
Medipol Üniversitesi
21 / 12 / 2018
Marka Zirvesi 
Bakü Azerbaycan
06 / 12 / 2018
Kurumsal Sosyal
Sorumluluk Zirvesi
İstanbul 
30 / 11 / 2018
İletişimciler Buluşması
TÜHİD İstanbul
16 / 02 / 2018
 
Markaşehir İzmir
 
Konferansı
TÜHİD ve İzmir Ticaret Odası
23 / 12 / 2017
Made in Azerbaijan
Bakü
15 / 12 / 2017
Gaziantep Büyükşehir B.
Gaziantep
30 / 11 / 2017
Marketing Meetup
İTÜ Maslak
16 / 10 2017
House of Genius
Workinton
23 / 9 / 2017
Go Digital Etkinliği
Dijital Karga
Bilge Adam
25/ 05 2017
Arçelik -Beko
Ajans Yönetimi Eğitimi
Reklamcılık Vakfı
25 / 05 / 2017
Marka Türkiye 
Lütfi Kırdar İstanbul
11 / 05 / 2017
İçerik Oyunları
(Konferans)
Santral İstanbul
İstanbul Bilgi Üniversitesi
30 /03/2017
Yerelden Globale 
Markalar Konferansı
Cef Works 
Shangri-La Hotel
15 /03/2017
Marka Deneyiminde 
Marka Kimliği
Bahçeşehir Üniversitesi

24 /02/2017

Türk Olarak İtalyan Tasarımı Satmaya Çalışmak

Bursa Halkla İlişkiler Derneği

Bursa

14/12/2016

Dijital Dünyada Marka İletişimi ve Yönetimi / Konuşmacı/ Seminer

Doğuş Üniversitesi

Sanat ve Tasarım Fakültesi

İstanbul

04/11/2016

Marka Kimliği Yaratma 

Atölye Çalışması

Brand Institute

İstanbul

12/10/2016 

Türk Kimliğinin

Markalara Yansıması

Brand Institute

İstanbul

07/10/2016

Temel Marka Yönetimi

Brand Institute 

İstanbul

13 /08/2016 

Markalar ve Sosyal Medya

Açık Seminerler / BrandMap İstanbul

25/07/2016

Ajans Marka İlişkileri - Ajans Yönetimi / TürkTelekom Akademi / İstanbul
 

30/05/2016 

Krizde İtibar ve Marka Yönetimi / ANSİAD

Antalya 

07/05/2016 

Kurumsal Marka Stratejileri ve İtibar Yönetimi / REPMAN-İtibar Araştırmaları Merkezi

İstanbul

03/04/2016 

Marka Yönetimi ve Marka Kimliği / Ortak İletişim / İstanbul

17/02/2016 

Sosyal Medya ve Marka / İstanbul

05/01/2016 

Marka Yönetimi / Merkez Kariyer Günleri / İstanbul 

Bilgi: Seminer, eğitim ve söyleşi için sitedeki İLETİŞİM bölümünden talepte bulunabilirsiniz. 

 BRANDMAP 

İşdünyasının bilgi paylaşım platformu yayını olan BRANDMAP, her ay marka temelinde işdünyası konularını işliyor. 

BM-143 kapak.png
BRAND SUITE ISTANBUL


Türkiye'nin marka temelinde hizmet sunan tek KURUMSAL MARKA TASARIM AJANSI

BrandSuite İstanbul, Bülent Fidan ve tasarım ekibi tarafından, marka kimliği, marka görsel kimliği, marka iletişimi ve kurumsal tasarımlar alanında çalışmalarını sürdürüyor.
 

Bilgi: Marka Danışmanlığı ve tasarımlarınız için sitedeki İLETİŞİM bölümünden görüşme talebinizi yollayabilirsiniz. 
 

brandsuitelogo1-01.png
bottom of page